20 juli 2011

Je Zin of je goesting?

Even iets over de woorden zelf:

Zin +: zinvol, zinnig, er zin in hebben, enz.

Zin - : buiten zinnen zijn, waanzin (waan is zowel hallucinatie als "in de waan zijn dat.."), zinloos, enz.

Goesting is een sterke drang die gelinkt is aan een behoefte van het moment. Het gaat daarbij zowel over primaire als 'secundaire' behoeften. Die laatste kunnen, op termijn, nogal eens belastend zijn...

Je zin doen is, uiteindelijk, jouw weg gaan.

Je goesting doen, komt neer op: je Ego volgen. Dat heeft zo zijn gevolgen, je kan bv. slaaf van je goestingen worden, je goesting kan dan hetgeen je echt wil bereiken (de zin) in de weg staan.

Commentaren

Dag Mc.Jaco

Ik ben dit nog aan het bevoelen wat je hier schrijft en ik denk wel dat ik je essentie begrijp maar het klopt volgens mij niet helemaal als ik ego ga opzoeken en wat achterliggende wetenschappelijke info die ik verzameld heb en zelfonderzoek. "Goesting" is een typisch Vlaams woord en is in de zin van "ik heb goesting in fritten" bijv, maar als ik dan "ego" ga opzoeken in de context van Freud bijvoorbeeld vind ik "ich" als krijger- toomt het paard (Es). In die zin zou ik in jouw context dan eerder durver spreken over je ES volgen, want je ego of ik is juist diegene die er de controle kan over krijgen. In het voorbeeld van "ik heb goesting in fritten" weet je wel bewust dat je zin hebt in fritten maar je weet niet "waarom" dit proces in je hersenen zo verloopt. Dit gebeurd op het onbewuste niveau. Het is juist je Ego dat in conflict zal gaan met je Es of je nu al dan niet echt gaat toegeven om fritten te eten of niet. Goesting is alleszins wel duidelijker dan "zin" want dit kan inderdaad meerdere betekenissen hebben.

prettig weekend

Gepost door: Life angel | 23 juli 2011

Reageren op dit commentaar

Hey L-a, in de wetenschappelijke context is wat je schrijft juist; maar niet iedereen heeft al 's gehoord van bv "Es". Het is wel een waardevolle aanvulling.
Mijn intenties bij deze blog zijn vooral: inhoudelijke boodschappen (iets in die zin toch) die iets over "vrijer leven", "stomend leven", "liefde (be)leven", vertellen. Voor mij zijn dit ingrediënten die het leven mooi(er) maken.

['Vertellen' is het woord dat best aansluit met die intensies]

Wens je nog een aangename zondag; Mc J

Gepost door: McJaco | 24 juli 2011

Inderdaad heb je gelijk als je zegt dat niet iedereen gehoord heeft over "Es", anderzijds legt het woord "EGO" een te grote associatie naar "EGOISME" waardoor mensen "SCHULDGEVOELENS" ("onterechte schuldgevoelens trouwens") krijgen (het echte grote probleem van de Westerse wereld, en juist onbeweeglijk blijven vastzitten in de wetenschap dat wat je ook doet of zegt steeds misbruikt zal worden en zowel een positief als een negatief effect zal hebben.

Wens je ook een aangename zondag

Gepost door: Life angel | 24 juli 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.