28 juni 2011

Worldbook of happiness

 - Bron/Auteur: Leo Bormans

 Voor een studie i.v.m. "geluk" en beïnvloedingsfactoren hieromtrent, werd aan 100 professoren (psychologie, filosofie, docenten die therapeuten opleiden, schrijvers, psychiaters, enz.) uit de hele wereld gevraagd hoe zij het begrip "geluk" en "gelukkig zijn" omschrijven of invullen.

Het gaat ook in deze post niet om gelijk / ongelijk.  Een "open geest" (open mind) ervaar ik nog steeds als een gezonde ingesteldheid.  Telkens opnieuw, zoveel mogelijk verschillende invalshoeken trachten te hanteren, toe te laten, kan echt boeiend zijn.  Het maakt ook dat je niet zomaar (onopvallend, onbewust) vastroest in een overtuiging, een norm, een tendens... 

 

Deze studie heeft dus o.a. geleid tot "The World Book of Happiness". Er kwamen zeer uiteenlopende en soms heel verrassende definities te voorschijn; hieronder enkele illustraties.

 

De eerste omschrijving gaat zonder aarzelen in tegen de huidige algemene tendensen. (zoals we die kennen in onze cultuur) Daar waar deze tendensen sterk de nadruk leggen op (samengevat): "eigen innerlijk", of "alles" is in jezelf te vinden (enz.), geeft Christopher Peterson een invulling die zowat het tegenovergestelde aangeeft. 

1) Christopher Peterson – USA – Ontdek de ander in jezelf
· Zoek het geluk niet in jezelf, maar in je betrokkenheid bij anderen.
· Koester de mensen die belangrijk voor je zijn: je ouders, leer- krachten, gezin en familie, collega ’s en vrienden.
· Besef dat ook jij voor anderen altijd een “ander” bent.


2) Grant Ducan – Nieuw-Zeeland – Het recht op verdriet
· Bevrijd jezelf van de sociale verplichting om gelukkig te zijn en denk niet dat geluk een recht is.
· Aanvaard dat een zekere mate van verdriet en lijden in je leven nodig zijn en soms zelfs de moeite waard.
· Stop met dingen te doen die je ongelukkig maken en denk eens een tijdje niet aan je eigen geluk.


3) Gary T. Reker – Canada – De zin van het leven
· Geluk is een gevolg. Het vloeit voort uit verbondenheid en engagement in acties die het leven bevestigen.
· Zingeving en een doel in het leven zorgen voor geluk, niet andersom.
· Wil je gelukkiger zijn, probeer dan te zijn en te handelen zoals een gelukkig iemand. Er zijn veertien positieve richtlijnen die echt helpen.

4) Ingrida Geciene – Litouwen – De Europese taart
· In het algemeen zijn mensen uit armere landen minder tevreden over hun leven, maar het volstaat niet om enkel en alleen de invloed van economische factoren te bestuderen.
· Een sterkere gerichtheid op de “staat” beïnvloedt het geluksniveau negatief, een sterkere gerichtheid op "het zelf" beïnvloedt de levens- voldoening positief.
· Voluntaristen zijn gelukkiger dan fatalisten.

 

 

 

02:24 Gepost door McJaco in Psycho Filosofie | Commentaren (13) |  Print

Commentaren

nr 2 "het recht op verdriet" lijkt me de meest realistische

ik vind het nog steeds raar dat hedendaagse mensen zo bezig zijn met dat " streven naar geluk". Blijkbaar toch weer iets dat commercieel is uitgebaat en opgelegd en mensen inderdaad uit balans geraken omdat ze juist de minder prettige gevoelens verdringen, niet toelaten als eveneens behorend tot het leven. Een bioritmische cyclus die ups en downs heeft, zelfs noodzakelijk is om deze onprettige gevoelens te voelen en ze te aanvaarden als ok.

's Morgens opstaan, je gezond voelen, al je normale activiteiten kunnen uitvoeren is al een enorme vorm van geluk, alleen zal men zich daar maar van bewust worden als het eens mis gaat.

Wens je alvast een prettig weekend

Gepost door: Life angel | 01 juli 2011

Reageren op dit commentaar

Wat je schrijft bevat een boodschap die ik ook belangrijk en waardevol vind, Life angel. Bewust worden/blijven, van wat er wel is in je leven. Voor mezelf heeft die "staat van geluk" juist veel te maken met niets te verdringen en de noodzaak (o.a. functie) van al onze aspecten te zien en te aanvaarden. Daar begint voor mij balans en harmonie.

Grts en 'n aangenaam W.E.

Gepost door: McJaco | 01 juli 2011

Reageren op dit commentaar

Jouw blog interesseert me wel, ik denk dat ik hier vaker ga komen. :)

Ik kan mij in elke mening wel wat vinden, maar inderdaad Nr. 2 spreekt mij ook het meeste aan, maar nummer 1 ook wel. 2 omdat er natuurlijk uit verkroppingen depressie's en angstaanvallen kunnen voortkomen. 't voelt voor mij persoonlijk juist beter gewoon als je, je slecht voelt, je gewoon slecht te laten voelen. Je hoort dan zeggen: Ja maar, in de Afrikaanse cultuur word er altijd maar gelachen, waarom kunnen wij dat dan niet? Neen, die lachen niet constant! Als er iemand sterft ofzo, dan huilen ze echt, laten ze alle emotie's de vrije loop. Hier (ik veralgemeen het een beetje) als je naar een begrafenis gaat, worden er vele tranen doorgeslikt. Waardoor je alleen maar langer met je verdriet zit en minder ruimte hebt voor 'geluk', je goed voelen.

Maar het is natuurlijk niet alleen dat, 'geluk' verkrijg je pas door een evenwicht van verscheidene factoren denk ik. Daarom kan ik me ook in nummer 1 vinden. Het enige waar ik niet mee eens ben is dat hij zegt dat je het geluk niet in jezelf moet zoeken ENKEL in je betrokkenheid. Zoals ik al zei: Ik denk eerder dat het om verschillende aspecten gaat en dat varieert natuurlijk van persoon tot persoon, maar ik geloof wel dat je betrokkenheid bij anderen daar wel een belangerijke rol in kan spelen, liefst van twee kanten.

Veel liefs,
Dalai~°

Gepost door: Dalai | 02 juli 2011

Reageren op dit commentaar

Seduce my mind and you can have my body, Find my soul and I'm yours forever. - Unknown

Geluk is voor mij een "gevoel" iets van het onstoffelijke.
Geluk is een keuze, elke dag weer.
Het zit niet in bezittingen, misschien juist iet?
Máák ik iets van deze dag, of laat ik hem als toeschouwer voorbij gaan?
Bewust leven hoort bij gelukkig voelen, maar ook verdriet doorleven.
Geluk is geen constante, dan zou je het immers niet meer herkennen, maar momenten van...
Geluk zijn voor mij de geluksplinters in het leven van elke dag.
Ze hangen overal als je ze wilt zien en dan kun je ze zomaar pakken.

lieve groet,
ank

Gepost door: anka | 04 juli 2011

Reageren op dit commentaar

Ik denk dat ik de opmerking van Dalai met betrekking nr 1 ook wel begrijp en haar volg, want dat je juist zeker vanuit je zelf het geluk kunt vinden. Jij het bent die kiest of kunt kiezen welke wolf je voedt. Ik denk hier aan mijn kinderjaren waar klasgenootjes uit mochten gaan en ik niet, alleen op mijn kamer met groot verdriet achter moest blijven...Ik had dus de wolf van intens verdriet, zelfmedelijden kunnen blijven voeden, maar begon stap voor stap te visualiseren naar wat ik wel had in tegenstelling met anderen destijds de Afrikaantjes, een eigen kamer - met velen in één ruimte, voldoende eten - honger, zelfs snoep en zo ging ik visueel héél mijn kamer rond en voelde me rijker en rijker,gelukkiger en gelukkiger voelen, boeken en uiteindelijk de casetterecorder, zette de recorder aan en maakte mijn eigen dansfeestje. In die zin is geluk vinden in jezelf mss wel belangrijker dan het geluk zoeken in de betrokkenheid, alhoewel het mss discusieerbaar is of je hier niet van betrokkenheid kunt spreken door de visualisatie van arme Afrikaantjes?

Gepost door: Life angel | 04 juli 2011

Reageren op dit commentaar

Geluk, weet je dat hulpzoekers regelmatig de vraag stellen hen gelukkig te maken of het geluk terug te geven. Voorwaar een zeer onmogelijke opgave....

Gepost door: danique | 04 juli 2011

Reageren op dit commentaar

Inderdaad Danique, we kunnen een ander onmogelijk zijn / haar "geluk" geven... de andere kant hiervan is dat we een ander ook niet "ongelukkig" kunnen maken... Bij dit uitgangspunt is het belangrijk het onderscheid te maken tussen de invulling van gelukkkig / ongelukkig als emotie & gevoel OF de invulling: staat van zijn; levensingesteldheid / -mentaliteit. Dit om steeds te beseffen dat er wel altijd een wederzijdse beïnvloeding is, en daar heeft ieder wel een aandeel in. ("je kan niet, NIET beïnvloeden")

Gepost door: McJaco | 06 juli 2011

Het feit dat die vraag gesteld wordt is reeds tekenend voor deze tijd, alsof je geluk of gevoel van geluk kunt kopen in een doosje, het een must is constant gelukkig te moeten zijn.

Gepost door: Life angel | 04 juli 2011

Reageren op dit commentaar

@ Mc Jaco in jouw formulering zitten een aantal zeer gevaarlijke angels, welke juist aanleiding geven tot erger onheil.

Maar mss vertel ik op mijn eigen blog bij gelegenheid eens het verhaal van de kankerpatiënt en de kunstenares, destijds verteld door de kankerpatiënt en waar ik zelf, destijds verontwaardigt was over het gedrag van de kunstenares. Nu na vele omzwervingen en iets meer kennis over het brein en invloeden op het brein er een héél andere kijk op heb en waarom jouw stelling of gedachte "we een ander ook niet ongelukkig kunnen maken" een angel is die weleens meer onheil aanricht of een zeer gevaarlijke gedachte is. Het onmogelijk is om dit zelfs maar trachten waar te maken. Wij maken mensen ongelukkig zonder meer, zelfs met humor, misschien soms zelfs nog het meest via humor, onvermijdelijk.

Gepost door: Life angel | 06 juli 2011

Reageren op dit commentaar

Hey Life angel,
je verwijst in een reactie naar jouw blog, is die voor iedereen toegankelijk of privé? Ik kan je blog nergens vinden? Grts Mc J

Gepost door: McJaco | 10 juli 2011

Geen goed idee om dit boek te schenken aan nieuwe inwoners van een gemeente....Inpluggen doe ik niet, anders had mr Bormans een volledige reactie gekregen hoe hij het kon bevoelen wat er volledig fout aan is.

Gepost door: Life angel | 08 juli 2011

Reageren op dit commentaar

heb eerst even mijn belofte ingelost en nu staat de link erbij

ik scherm me soms een beetje af uit noodzaak

Gepost door: Life angel | 11 juli 2011

Reageren op dit commentaar

hé grapjas eens even zelf gaan klikken en stond er reeds verschillende keren bij...maar ja het beloofde item niet ,belofte maakt schuld dus nu vorig onderwerp afgesloten is belofte even ingelost.

Gepost door: Life angel | 11 juli 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.