04 mei 2011

Geest versus Verstand

Kijk met Verstand.jpgDe Intuïtieve Geest is een geschenk, het Rationele Verstand een dienaar.
We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk vergeten is...

 

 

auteur onbekend


 

Geest & Ratio, concurrenten of makkers?

 

Intuïtieve Geest

 

Rationele Verstand

 

natuur geschenk

 

van nature dienaar

Intuïtie hoort bij de menselijke natuur

 

Ratio: de rede en redenering;
cognitief vermogen i.f.v. :
kennis, theoretisch denken,
aardse en
materiële ontwikkelingen, enz.

De Intuïtieve Geest is een 'natuurlijke' aspect van de mens; van elke mens. Intuïtie is gaande weg in vele culturen, collectief veelal in een vergeethoek geraakt.  [Een duidelijk voorbeeld is het onderwijs; de evolutie van ons onderwijs was tot voor kort vooral gericht op theorie, kennis en memoriseren. (je moest zowat alles in je geheugen opslaan) Stilaan is er een beetje ruimte gekomen voor andere aspecten, al blijft er op dit vlak nog veel te doen]
Een mogelijk antwoord op het vergeten geschenk is: je er opnieuw bewust van worden, het je terug herinneren.

Een dienaar is niet minderwaardig, integendeel. Een dienaar is zeer nodig in het geheel, maar kan pas dienen wanneer hij op zijn juiste plaats is in dat geheel, en dus zal herschikken nodig zijn.
(De juiste plaats is de oorspronkelijke, rechtmatige plaats)

Herinneren en Herschikken zijn 2 fundamentele gegevens die de mensheid nu nodig heeft om ten volle tot Leven te komen, en dat is helemaal anders dan geleefd worden en/of overleven.
"Tot Leven komen" is uiteindelijk hetzelfde als "Gelukkig Zijn".

09:10 Gepost door McJaco in Psycho Filosofie | Commentaren (20) |  Print

Commentaren

Wat ik heb geleerd
en wat ik ook durf doen
is volledig vertrouwen op mijn intuïtie.
Want dat moet je ook durven.
Het heeft me wel eens zorg gekost,
maar het heeft me nooit verraden
het was altijd de beste "keuze"
het beste "gevoel".
Volg je hart is in deze; volg je intuïtie
en wees niet bang.

Maar zeker niet vergeten:
Volg je intuïtie
MAAR DOE DAT MET JE VERSTAND.

Gepost door: ank | 06 mei 2011

Reageren op dit commentaar

De mens het grote wonder
dat kan herinneren
en inderdaad Herschikken.....

Gepost door: ank | 06 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Waarom noem je intuïtie een "geest"????
Mij lijkt juist de oorsprong van intuïtie te liggen in het oerbrein en dus meer gericht op louter "overleven"

De spirituele insteek dien je mijns insziens juist eerder te zoeken vanuit het rationele denkvermogen en ontwikkeling van andere hersenengedeeltes in de evolutionaire tijd en niet vanuit het oerbrein, dat enkel en alleen gericht is op "overleven"? In diezelfde lijn zou je dan tevens het rationele verstand als rationele geest moeten benoemen lijkt me toch?

Het spirituele is toch enkel en alleen maar kunnen ontstaan vanuit het cognitieve denken en vragen stellen, wat intuïtie nu juist niet is of doet en ook dit met enkel en alleen in eerste instantie de bedoeling voor het "eigen" goedgevoelen?

Gepost door: Life angel | 07 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Ik heb de foto van de kajakkers vs paard ook gezien en ik heb een grote passie en dat is paarden. In het begin raakte me dit ook en heb ik naar m'n "intuïtie" geluisterd ... Het heel stil gemaakt. Als je de dader hetzelfde behandeld als deze de paarden komt er helemaal geen eind aan en wint niemand hier iets mee. Met agressie lok je agressie uit en zo kom je in een straatje zonder einde.
Je had bijvoorbeeld i.p.v. hen door de brandnetels te sleuren iets anders kunnen visualiseren ... zodat dit niet opnieuw gebeurd. Denk je echt dat zij zullen stoppen als je hetzelfde doet met hun?

Gepost door: Kim An Vandevorst | 10 mei 2011

over je schikking van "natuur geschenk" en "natuur dienaar" daar heb ik ook nog enkele bedenkingen, vragen die zich stellen.

Als ik dienaar opzoek is dit o.a. "boodschapper", maar het lijkt me toch dat het intuïtieve vermogen juist de "boodschapper is die aan het rationele gedeelte van ons brein de boodschap doorgeeft van bv een mogelijk gevaar, waardoor het rationele brein in actie kan komen? Dus ook met deze schikking kan ik het niet helemaal eens zijn en kan enkel het rationele verstand nooit de boodschapper zijn naar het intuïtieve toe enkel omgekeerd. Lijkt me toch?

Gepost door: Life angel | 07 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Beste, deze blog is een voortvloeisel van een tekstbundel die ik jaren terug heb geschreven. In de linker kolom staat een link naar "mysteries vh Leven"; daar komen de invalshoeken die ik veel toepas, uitgebreid aan bod. Heel veel van wat er hier 'gepost' wordt is meestal doorweven met "beeldtaal, metaforen en spiegels". Persoonlijk hou ik wel van exacte wetenschappen, maar daarmee kan ik niet alles van en in het leven mee benaderen. Je kan een bloem afknippen van een plant, ontleden en onder de microscoop bestuderen, maar dat zegt nog niets over het energetisch wonder dat die bloem heeft doen bloeien... althans voor mij blijft LEVEN en Levens-energie, ook iets (ver)wonderlijks hebben... (de reacties van Ank bv. geven ook weer waarover dit gaat)

Gepost door: McJaco | 07 mei 2011

Hoe kun jij je zo laten gebruiken en misbruiken? Skynet heeft tenminste nog de eerlijkheid om reclameblokken bovenaan te plaatsen los van je eigen blog, zodat er een onderscheid is tussen de reclame en wat je eigen meningen zijn. Als ik op jouw links klik...zie ik dat je er waarschijnlijk veel tijd en zorg hebt aan besteed maar ze misbruiken je door reclame adds van google te plaatsen onder je koptitel, waardoor het lijkt alsof die links één geheel vormen met waar jij voor staat. Het jouw meningen zijn. Afgrijselijk gewoon. En dan spreek jij hier in je tekst van niet geleefd worden? Ik zou onmiddellijk weggaan en alles vernietigen bij dergelijke links die je zo misbruiken. Heb je zelf daar wel een keuze? Hoe geleefd word je hierdoor niet? Want zeggenschap welke links ze plaatsen heb je zeker en vast niet?

Wat ik lees van Ank wijst ook in de richting van het overheersen van het rationele en lijkt mij dus inderdaad het intuïtieve de dienaar of medewerker te zijn van het rationele en niet omgekeerd. Evenwicht kan er maar zijn door gelijkheid en niet door een schikking van boven- en ondergeschikt zo werken die hersenen trouwens helemaal niet.

Als je die tekstbundel reeds jaren geleden geschreven hebt en je bent gegroeid kun je alleen maar hilarisch lachen met een titel als "Waarachtige werkelijkheid" "werkelijke waarheid". Het schaamrood zou me op de wangen slaan, want hoe meer kennis men verkrijgt hoe duidelijker het wordt dat er niet zo iets bestaat als een "waarachtige werkelijkheid of werkelijke waarheid" er slechts enkel de illussie rest en dit de enige werkelijke zekerheid is die overblijft in alle nietigheid van ons bestaan.

Je hoeft je niet te verantwoorden voor je tekst hierboven neergeschreven, vind het trouwens zeer goed doorgaans - filosofie betekent zoveel als nadenken, herdenken, bevragen, onderzoeken, in vraag stellen...zonder tegenwind kun je niet groeien... weet je ineens waarvoor de angel staat in de Nederlandse betekenis.

"beste" en niet "beste la" of "beste life angel" lijkt me te duiden in de richting van op z'n minst geïrriteerdheid dus heeft de angel blijkbaar gestoken haha als die steek dan tot nadenken stemt is dit een stap voorwaarts met wat filosofie an sich te betekenen heeft :-) ;-).

grtjs en prettige zondag verder

Gepost door: Life angel | 08 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Heb jjj nog nooit iets wat op de reclame van tv of radio te horen was gekocht?
Spiegel - projectie

Warme groetjes

Gepost door: white feather | 10 mei 2011

Life Angel, beste,...
Ik heb even getwijfeld of ik op je laatste commentaar best wel of niet zou reageren, dit omdat mijn reactie als een soort van verantwoording kan geïnterpreteerd worden. Over dit soort dingen heb ik enkel aan mezelf verantwoording af te leggen. Maar toch deze toelichting: betreffende de reclame (links add by google): de webdienst die ik momenteel gebruik is een gratis aanbod en toen ik daar mijn site heb geplaatst was er van reclame (in de zin van die links) geen sprake. Enkele maanden verder kreeg ik bericht dat er "reclame" zou geplaatst worden. Die was toen wel nog gescheiden van de site (of blog) zelf. Het is sinds een 2 tal maanden dat dit plots (zonder mededeling) helemaal veranderd is. Ik kan mij een betalende (professionele) site gewoonweg niet veroorloven. Alles helemaal opnieuw opbouwen op een andere gratis blog / web dienst zal gezien mijn gezondheidstoestand erg lang duren en tot die tijd laat ik deze teksten op het "WWW" staan voor diegene die er misschien toch iets aan kunnen hebben. Mijn bedoeling van een blog (of website) is aanbieden, uitwisselen, wederzijds inspireren, ..., en 'contact' met andere mensen. Harde discussies, verwijtende opmerkingen, neerbuigende kritiek, enz., daar wil ik liefst niet in verstrikt geraken. Ik heb ook geen enkele behoefte om anderen trachten te overtuigen, ik deel gewoon iets van mijn beleving van het leven voor wie dit wil; en ik ontvang van anderen wat zij willen delen en zuiver willen geven.

Je hebt jouw redenen om te reageren zoals je dat doet, ik ken jouw (levens)verhaal niet, ik wil dus ook geen beoordeling (of iets dergelijks) hierover vormen; ik wil ter afsluiting enkel een vraag formuleren: Welke omgangsvoorkeur prefereer jij: die met een (stekende) angel of de vorm die iets met 'Angel' heeft?

Misschien moeilijk om te geloven, maar ik wens je oprecht alle goeds.
Mc J

Gepost door: McJaco | 08 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Beste Jacko,

Uitstekende keuze wat het reageren betreft en bedankt hiervoor.

Intuïtie of niet, mijn gedachten zaten inderdaad bij de vraag i.v.m. je gezondheidstoestand of het eigenlijk wel zo goed gesteld was met je. Wat ik dan losgelaten heb, virtueel zijn de angsten, niet wetende wie, wat, hoe te reageren en alle problematieken, verkramptheid, angsten etc. die er mee gepaard gingen. Ben ook gedeeltelijk afgestapt van het beschermende of bemoedigende, want dit kan allemaal eveneens irriterend zijn.

Mijn prikkelbaarheid of stekeligheid was ook niet naar jou als persoon gericht maar eerder naar diegenen die misbruik maken via jou als persoon en je toestand en ik zou me dus in alle hevigheid verzetten om op eender welke reclame in te gaan die ze daar opzetten door juist héél bewust te vermijden.
Anderzijds zat ik met moordgedachten omdat ik het filmpje van de mishandeling van de paarden door kayakkers in Wallonië had gezien. Nu wil ik héél tolerant zijn in het begrijpen van de misdadigheid van mensen, maar kayakken op een rivier en dan dit doen met paarden die langs de kant staan en je niks misdaan hebben, dergelijke monsters zijn geen mensen en hebben geen recht op leven. Ik heb ze dus een aantal keren in gedachten naakt aan die paarden gebonden en die paarden zo met die monsters laten rennen door brandnetels, bos en hei zodat hun lichamen even verhakkeld waren als wat ze met die paarden hadden gedaan. Mijn excuses als je het te persoonlijk hebt opgenomen, maar ik ben ondertussen door die virtuele wereld en het uittesten ervan, evenzeer overtuigd dat juist een stekel of prikkel meer levensenergie geeft. Je terug het gevoel hebt dat je leeft, je meetelt, je vecht.

Ik heb geen enkele voorkeur van aanspreektitel, het zijn trouwens enkel gedachten, vragen en gevoelens die zich hierbij vormden om af te toetsen wat jij voelt of het juist is of niet. Mijn mening is juist door de virtuele wereld hieromtrent verandert en het zelfs de stekel of (shock) is die soms beter kan helpen dan het (betuttelende, zalvende,bemoedigende)Ik voel niet wat jij voelt, elke minuut van de dag kan dit trouwens anders zijn.

Vraag is wat jij wilt? Wat je schrijft als verklaring wist ik wel, vraag is wil je nog leven? Sluit dit kritiek, vragen en bedenkingen uit? Wil je enkel beamingen, bevestigen van je eigen meningen en uitingen. In die zin mss ook leugens om bestwil? We beamen en bevestigen wat je schrijft om je niet te kwetsen, te wiegen, te bemoedigen of wil je nog levensenergie? Meedenken, herdenken, hervragen, meetellen? Elke dag zal dit trouwens wel anders zijn...

Vraag is, als het niet de stekel(angel) geweest was die gestoken had/was of we wel tot deze communicatie gekomen waren? Mijn zoektocht naar de ideale vorm of blog bestaat niet, de angsten hieromtrent, mensen te kwetsen of pijn te doen, het verkeerde te zeggen, is wat ik losgelaten heb.

De stekel hoort erbij "angel" in evenwicht, te nemen of te laten.

Jij schrijft hier "harde discussies,verwijtende opmerkingen,neerbuigende kritiek" nergens was dit in mijn schrijven zo bedoelt naar jou als persoon toe, voel jij dit al zo aan? Dan weet jij blijkbaar niet hoe het er vroeger aan toe ging en hoe ik gevochten heb om dit te veranderen, gelukkig is dit ondertussen reeds uitgezuiverd.

Ik wens je ook oprecht alle goeds en dat meen ik ook, maar wat is dat waard? Wat heeft het meest betekenis gehad deze zin of wat de stekel teweeg heeft gebracht? Iets om over na te denken ;-) :-)

lieve groetjes

Gepost door: Life angel | 09 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Ik heb de foto van de kajakkers vs paard ook gezien en ik heb een grote passie en dat is paarden. In het begin raakte me dit ook en heb ik naar m'n "intuïtie" geluisterd ... Het heel stil gemaakt. Als je de dader hetzelfde behandeld als deze de paarden komt er helemaal geen eind aan en wint niemand hier iets mee. Met agressie lok je agressie uit en zo kom je in een straatje zonder einde.
Je had bijvoorbeeld i.p.v. hen door de brandnetels te sleuren iets anders kunnen visualiseren ... zodat dit niet opnieuw gebeurd. Denk je echt dat zij zullen stoppen als je hetzelfde doet met hun?

Gepost door: Kim An Vandevorst | 10 mei 2011

Hey Life Angel (hoofdletter is geen typefout)
Je laatste reactie 9 mei) heeft, voor mij, de sfeer van een echt gesprek, en dat waardeer ik. Als ik aangeef dat ik liever niet verstrikt geraak in bepaalde 'sferen' van communicatie dan is dit in de eerste plaats algemeen bedoeld (uiteindelijk kies ik en probeer dit dan, om nergens nog echt vast in komen te zitten) en het is ook proberen meer duidelijkheid voor mezelf te krijgen over bv. wat jouw bedoelingen zijn ivm "bloggen" en reacties plaatsen. Dat is voor mij nu voldoende duidelijk.
Op je vraag of ik nog wil leven is het antwoord voluit JA. Kort samengevat: ik heb 2x een leukemie aandoening overleeft, maar dat heeft wel blijvende gevolgen (vooral: ontoereikende immuniteit, chronische pijnen, chronische moeheid, dit in een traag stijgende intensiteit; deze gevolgen beschouw ik als logisch) Is daardoor mijn "kwaliteit" van leven (± het algemene gevoelsleven, stemmingstoestand, enz.) slecht of weg… neen. (dat er nu enkele dagen verlopen tussen deze 2 berichten komt door de schommelingen van het fysieke deel van mijn toestand)
Nog één keer wil ik iets toelichten ivm "begrippen" of invullingen van woorden; ik hou het simpel: bv. De Werkelijkheid: de aarde is een planeet die deel is van een zonnestelsel, waarin wetmatigheden (zoals: aantrekkingskrachten, beweging en snelheid, enz.) mede ervoor zorgen dat dit stelsel reeds miljarden jaren functioneert. Op de planeet aarde zijn er ook wetmatigheden, bv. de zwaartekracht, maar ook: om langer dan ± 30 minuten in leven te blijven, moeten we ademen en zuurstof opnemen. Die wetmatigheden noem ik de (neutrale) werkelijkheid. Er zijn evenveel verschillende belevingen van die werkelijkheid als dat er mensen zijn; (ook heel simplistisch: een glas van 30cc met 15 cc water in, is half vol en is half leeg) en dat soort dingen, noem ik dan waarheid…
Als ik deze alinea begin met "nog 1 keer.." dan heeft dit te maken met wat ik in het begin reeds aanhaalde: "niet in discussie, overtuigen, verstrikt te geraken", en dat is een persoonlijke keuze ivm levensingesteldheid en mentaliteit. (met het -"- teken, bedoel ik dikwijls iets in de zin van: lees niet te letterlijk, denk aan een context, enz.)

Het zijn lange (blog)-reacties die ik bij voorkeur liever via persoonlijke mail doe, een idee dat nogal laattijdig opkomt, (heeft met die chronische moeheid en het effect ervan op concentratie, te maken)

Met een goed gevoel en oprechte groeten,

Gepost door: McJaco | 11 mei 2011

Dag Jacko

Had het ondertussen met betrekking leukemie reeds gevonden en gedachten met betrekking vorige post, je inderdaad best herschikt. Ook al lijkt 56jaar = 11 en 11-11-2011 een mooie datum 'k zou verder gaan want van 33j naar 56j houdt geen steek.'k Zou herschikken die numerologie als ik jou was, minstens tot 77j dan valt er weer iets speciaal van te maken;-). Die schommelingstoestanden, vooral met betrekking vermoeidheid begrijp ik, omdat ik datzelfde, weliswaar vanuit een heel andere hoek ervaar. Eén van de redenen waarom het moeilijk en angstaanjagend voor me is om in persoonlijke mail te gaan...De druk te groot en dan kan dit hetzelfde effect hebben als wat jij schrijft op het laatst, neurologie neemt het over en gooit alles dicht ...zo open op een blog, kan iemand anders het overnemen of wat ik verkeerd schrijf kan opgevangen, genivelleerd worden door iemand anders.

"niet in discussie enz" dat is inderdaad als je de vermoeidheid wilt vermijden, maar om te kunnen groeien kun je dat alleen maar in het tegenovergestelde, want anders stel je geen vragen meer.

lieve grjts


ede

Gepost door: Life angel | 11 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Dag Jacko

Had het ondertussen met betrekking leukemie reeds gevonden en gedachten met betrekking vorige post, je inderdaad best herschikt. Ook al lijkt 56jaar = 11 en 11-11-2011 een mooie datum 'k zou verder gaan want van 33j naar 56j houdt geen steek.'k Zou herschikken die numerologie als ik jou was, minstens tot 77j dan valt er weer iets speciaal van te maken;-). Die schommelingstoestanden, vooral met betrekking vermoeidheid begrijp ik, omdat ik datzelfde, weliswaar vanuit een heel andere hoek ervaar. Eén van de redenen waarom het moeilijk en angstaanjagend voor me is om in persoonlijke mail te gaan...De druk te groot en dan kan dit hetzelfde effect hebben als wat jij schrijft op het laatst, neurologie neemt het over en gooit alles dicht ...zo open op een blog, kan iemand anders het overnemen of wat ik verkeerd schrijf kan opgevangen, genivelleerd worden door iemand anders.

"niet in discussie enz" dat is inderdaad als je de vermoeidheid wilt vermijden, maar om te kunnen groeien kun je dat alleen maar in het tegenovergestelde, want anders stel je geen vragen meer.

lieve grjts


ede

Gepost door: Life angel | 11 mei 2011

Reageren op dit commentaar

btw mag ik je een raadsel, orakel of filosofische bedenking geven naar aanleiding van het voorbeeld van je glas als waarheid en aansluitend als verduidelijking van je post

"Het glas is noch half vol, noch half leeg maar altijd vol" en dat is ook een waarheid ;-):-)

Gepost door: Life angel | 12 mei 2011

Reageren op dit commentaar

@ Kim An de visualisatie met de paarden (en was reeds een betere versie, want eerst schoot ik ze neer om ze te laten stoppen) in samenspel hier, had een zeer zuiverend en verhelderend effect. Door de visualisatie met de monsters ben ik er nu los van en zou ik nu los van de gepleegde feiten kunnen luisteren naar hun verhaal zonder walging,woede of vooroordeel.

Volgens mij kun je het trouwens onder een salomonsoordeel plaatsen? Je geeft het recht van veroordeling in handen van de paarden die hoogstwaarschijnlijk veel milder,edeler zouden zijn dan mensen.

Verder denkend zouden de paarden zelfs een zeer gericht lichtpunt kunnen zijn in (straf) of in contact of besef komen van de daden. Als je hen tussen de twee paarden visueel voorgesteld zou vastbinden, ook al is het een fictieve lijn dan zijn hun eigen overlevenskansen afhankelijk van het welbehagen en de samenwerking van de paarden. Voelen de paarden zich goed blijven ze zonder weerstand of agressie rustig verder naast elkaar lopen, zo zal ook de vastgeketende weinig hinder ondervinden. Voelen de paarden echter de pijn van de verwondingen of worden ze schichtig is er het riscico dat ze weggalloperen, uit elkaar zelfs, met alle negatieve gevolgen voor de vastgeketende. De vastgeketende (dader) kan nu niets anders, dan goed voor de paarden zorgen, hun wonden verzorgen zodat die zo snel mogelijk helen.

Het is een fictief verhaal, parabel als je wilt, maar het zou alleszins doeltreffender kunnen werken inplaats van enkel iemand achter slot en grendel zetten.

Gepost door: Life angel | 12 mei 2011

Reageren op dit commentaar

@ Jacko...wil even een taalkundige nuancering geven aan de zin van mijn filosofische bedenking

zie "ook" vertaald als "eveneens"

Ben nog even op je tekst over jezelf terecht gekomen en begrijp nu wat je met je verduidelijkingen over de " " wilde zeggen in je post. Dat die uitleg betrekking heeft op die tekst vermoedelijk?

Gepost door: Life angel | 12 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Hey Life angel,
Ondanks het "tempo van het moment" bijzonder traag is, toch even kort reageren. Je laatste berichten zijn heel open (over jezelf bv) en voelt dan ook heel eerlijk bij mij; ik was even verwonderd, effen geraakt (empatisch) bij het lezen van je verduidelijking ivm liever open via blogberichten dan wel (persoonlijke) e-mail, we hebben waarschijnlijk allemaal wel enkele "knoopachtige" uitdagingen, maar ook dat kan boeiend zijn...

Grts
ps de leestekens ".." gebruik ik inderdaad om in teksten aan te geven dat bepaalde woorden, termen of begrippen daar bedoeld zijn als bv. beeldspraak, of dat het gaat over de figuurlijke- of symbolische betekenis, enz.

Gepost door: McJaco | 12 mei 2011

Reageren op dit commentaar

rust dan maar een beetje en wees zorgzaam voor jezelf. Die empathische gevoelservaringen had ik ook met het verblijven op je blog en verder grasduinen. Voelde ook goed aan.

prettig weekend

Gepost door: Life angel | 13 mei 2011

Reageren op dit commentaar

Hey Jacko, ik ben hier terechtgekomen door een reactie op mijn blog! Interressante dinges die je te vertellen hebt! K zal hier af en toe eens komen lezen!
groetjes

Gepost door: christa | 15 mei 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.