25 januari 2011

Love & Hate

CAYIFCUC.jpg

De uitdrukking "liefde en haat liggen vlak langs elkaar", of wanneer een relatie eenzijdig wordt stop gezet, zeg maar een breuk: "het zou gemakkelijker zijn als ik niets meer voor hem/haar zou voelen"... is algemeen veel voorkomend, maar is dat zo en is het dat wat we willen?

Het lijkt zo, het wordt aanvankelijk dikwijls zo ervaren. Het is echter een gevoel van het eerste moment, een gevoel aan de oppervlakte.

Empathie, Mededogen, ... , Liefde, zijn vermogens (een potentiële aanleg), dus eigenlijk energiebronnen. Wanneer we binnen een bepaalde situatie wensen om bepaalde gevoelens niet meer te ervaren, dan wensen we eigenlijk dat een vermogen in onszelf "dood" zou gaan.
De betreffende energiebron willen we blijkbaar laten opdrogen of uitdoven.

Water bron.jpg

 

Opdrogen: Water, lest onze dorst en reinigt (wassen)

Water verwijst naar ons Gevoelsleven

 

vuurHART.jpg

 

Uitdoven: Vuur geeft ons warmte en reinigt (ontsmetten)

Vuur verwijst naar onze Passie(s)

 

 

  

In plaats van onze innerlijke vermogens te verdringen (doden) is er ook de mogelijkheid, wanneer de vorm ontbreekt, ze te transformeren, te verheffen. Zo kan de energie blijven stromen, we zullen dan (bv bij een relationele breuk) ook niet "totaal onderuit gaan" of iets dergelijks. (we zullen niet verdrinken of opbranden).

Zal je dan geen verdriet hebben bij een afscheid (in welke vorm dan ook)? JA, heel zeker, maar als verdriet aanvaard kan worden als één aspect van het (menselijk) leven, beleven we dit, verwerken we dit en gaat dit voorbij om plaats te maken voor andere belevingen (en gevoelens); elke ervaring is een kans om te groeien, iets te leren... wijsheid opbouwen die het je nadien gemakkelijker kan maken, en ook, wijsheid die je in staat stelt om voor anderen met eenzelfde ervaring een wegwijzer te zijn... en dit vind ik nog steeds een heel mooi gegeven in het leven.

17:33 Gepost door McJaco in Psycho Filosofie | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.