26 november 2010

De waarheid kwetst?!?

Er zijn vele spreuken, uitdrukkingen en gezegden, die van alle tijden lijken te zijn; ze kunnen zo'n sfeer hebben alsof ze er altijd geweest zijn. Een aantal van die spreuken hebben nogal een moraliserend karakter.
Bepaalde spreuken zijn het waard om te behouden, gewoonweg omdat ze iets zeggen dat bij de werkelijkheid hoort. Anderen waren in een ver verleden op één of andere manier allicht wel zinnig, maar hun boodschap past niet meer in de huidige maatschappelijke mentaliteit / - ingesteldheid of is niet meer in overeenstemming met het punt van onze collectieve evolutie. Er zijn ook spreuken en gezegden die ik omschrijf als "populaire onzin"; een veel zeggend voorbeeld: "dromen zijn bedrog". (zie DROMEN  of de post van 06 juli 2008 – Droomduiding,  DE WERELD VAN DE DROOM; categorie Informatief)


Een eventuele moeilijkheid bij spreuken en gezegden is de interpretatie ervan. Heel wat spreuken zijn doorweven met beeldspraak en/of symbooltaal, die hun wijsheid verliezen wanneer ze (te) letterlijk geïnterpreteerd worden.

De titel van deze post, "de waarheid kwetst", is voor mij een spreuk die ik bij dezelfde categorie als "dromen zijn bedrog" plaats. Het belang van interpretatie(s) wordt hier nog eens bevestigd.

Er zijn wel enkele belangrijke bemerkingen; wat er gezegd wordt kan een kwetsend gevoel geven als:
1. jij (diep van binnen) gelooft wat er gezegd wordt;
2. je leeft met een 'sterke' overtuiging van Goed en Kwaad, met het onvermijdelijke waarde-oordeel als gevolg.

Natuurlijk heeft de intentie waarmee iets gezegd wordt een invloed. Als het de bedoeling is de ander zich klein te laten voelen, of bv. "pay back" (iemand iets betaald zetten), voelt dit nooit gemakkelijk; maar het effect kan  zodanig beperkt worden dat de beïnvloeding kort van duur is en "aan de oppervlakte blijft". Voorwaarde is de bereidheid om te komen tot stoppen met jezelf te veroordelen of "af te schrijven", stoppen met het bevechten van je eigen schaduwzijde alsook die van anderen; het beeld van en over jezelf (waar je zou
moeten aan  beantwoorden om beminnenswaardig te zijn) los te laten.


waarheid (rotskiezel).jpgEerlijk met jezelf zijn (dus de waarheid zo vergaand mogelijk onder ogen zien) kan dus (net zoals anderen hierover iets uitspreken) een kwetsend gevoel teweeg brengen, echter alleen maar zolang jij jezelf blijft veroordelen (hetgeen dikwijls onbewust gebeurd) en/of je de veroordeling door anderen als "juist" blijft beschouwen. Indien jij  je waarde als mens en als wezen kan loskoppelen van je prestaties, zowel de successen als de mislukkingen; indien je van dualiteit (tegenstrijdig) naar polariteit (aanvullend) kan evolueren, zal de waarheid een bevrijdend gevoel en effect hebben. De waarheid toont dan die groei item(s) die op dat moment aan de orde is (zijn); de waarheid reikt je dan groeikansen aan.

23:39 Gepost door McJaco in Psycho Filosofie | Commentaren (5) |  Print

Commentaren

Ik hou ook veel van spreuken en citaten.
Dat zie je trouwens op mijn blog hé? ;-)
Ik hou vooral van diegene die levenswijsheid inhouden.
Maar het is zoals je zegt: het is de manier waarop je ze interpreteert. Trouwens, niet iedereen 'kan' het op dezelfde manier interpreteren.
Ik wens je een fijne zondag McJaco!
Groetjes van Elle

Gepost door: Elle | 28 november 2010

Reageren op dit commentaar

Dankje dat je surfend door blogland zoals je dat zegt bij mij langskwam. De waarheid is de enige weg tot groei.

btw hoe heb je mij gevonden?

Gepost door: danique | 28 november 2010

Reageren op dit commentaar

Hoi D,
even op je btw antwoorden: via auto-links die aan reactie-teksten gekoppeld worden kan je heel wat blogs ontdekken, en deze periode kan ik de tijd nemen om vele van die links te verkennen en zo dus ook op jouw blog uit gekomen.
See you, grts, McJ

Gepost door: McJaco | 29 november 2010

Re Bewerkt dr McJ (privacy)

Hé,

Eigenlijk ben ik te moe nu om je tekst te lezen. Heb er een zware studeer dag op zitten. Het is eigenlijk vooral de titel van je bericht die me aansprak.
Het is 'n feit dat ik mezelf tegenkom, en zo ook de waarheid tegenkom, ... In mijn opleiding leer ik mezelf meer en meer kennen... Een proces dat soms lastig aanvoelt... Vandaar dat ik geen energie meer heb om te bloggen, en dat ik (avondwacht) niet meer te vinden ben in blogland. Voorlopig heb ik 't even on hold gezet.

Wel wil ik niet zomaar verdwijnen, ik wil je bedanken voor de steun die je me reeds geboden hebt. Oprecht bedankt!

Het ga je goed,
liefs,
J.

Gepost door: J. | 01 december 2010

Reageren op dit commentaar

Dank je wel,
L' grts

Gepost door: McJaco | 05 december 2010

De commentaren zijn gesloten.