29 oktober 2010

Subtiele Nuances (2)

Wied het onkruid uit je gedachten en laat het geluk bloeien. (Maarten Berg)

De betekenis van deze uitdrukking komt in vele spreuken of gezegden terug, zoals ik vaak gebruik maak van het beeld: "het glas is half vol of het glas is half leeg"...
Het is een levensingesteldheid, en een ingesteldheid kan je gedeeltelijk zelf beïnvloeden of veranderen. Er zijn factoren waar je als individuele mens geen 'inspraak' in hebt, zoals bv. een aantal aardse wetmatigheden. Wat je wel altijd kan doen is rekening houden met die factoren, maar dat kan pas als je die factoren aanvaardt hebt.
De nuances hier gaan over het onderscheid kunnen maken tussen waarachtig en respectvol alles te bekijken of te benaderen dan wel naïef in het leven te staan en alles wat moeilijk is met een 'wisful thinking' ingesteldheid te ontkennen of te ontlopen.

Een illustratie uit het (mijn) concrete leven:
Laatst had ik een gesprek met mijn zoon naar aanleiding van een voorval met de auto van mijn dochter (ruit ingeslagen en auto leeg gemaakt). Hij had een beeld van mij dat ik te positief alles benaderde en daardoor bepaalde concrete aspecten en/of gebeurtenissen niet zag (zeg maar naïef). Groot was zijn verbazing toen ik i.v.m. dit voorval een aantal  concrete omstandigheden uitsprak. Hij was er van overtuigd dat ik dit niet wist, en in dit geval de uitdrukking "mijn kind, schoon kind" aan het beleven was. Niet dus, wel heb ik mijn dochter gesteund, ook concreet door bv. even te bellen naar een hersteldienst.

De nuance zit erin om anderen, die in dergelijke situaties meestal zichzelf afschrijven, (op hun kop geven, en dit al dan niet met een reden) dit 'afschrijven' niet nog eens extra te bevestigen, maar wel te relativeren (in een groter geheel plaatsen), aan te pakken (oplossingen vinden) en vooral los te koppelen van eigen waarde en/of zelfbeeld. In dit voorbeeld: om het even waar de auto geparkeerd staat, om het even wat er in ligt, ..., diegene die met materieel geweld inbreekt en steelt gaat in de fout en niet diegene die (zogezegd non-chalant) een situatie in de zin van 'de gelegenheid maakt de dief' creëert.

11:37 Gepost door McJaco in Psycho Filosofie | Commentaren (1) |  Print

Commentaren

Zo ouwe lul.
Ludwig

Gepost door: L. de eeuwige | 16 november 2010

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.