19 oktober 2010

Subtiele Nuances (1)

In deze blog zitten enkele links naar aanverwante teksten, zoals “Mysteries van het Leven”. De levensmysteries, die ieder mens op één of andere manier ervaart, omvatten een aantal subtiele nuances. Het is alsof er in alles zeer dunne lijnen lopen die verschillen aangeven over één en hetzelfde onderwerp, eenzelfde aspect…
Ik heb het al meer gehad over Plus & Min, de zon- & de schaduwkant, … het Leven op aarde is gefundeerd in een polariteit. Het onderscheid van ‘aanvullend’ of ‘tegenstrijdig’ is zo een lijn, een uitgangspunt dat eveneens van fundamenteel belang is.
De woorden zelf laten reeds iets van een nuance zien: tegenstrijdig: strijden tegen; waartegen  vechten we eigenlijk, tegen onze schaduwkanten? Dikwijls wel, daardoor bevechten we een deel van onszelf en dat heeft zo zijn gevolgen…

Een duidelijke illustratie in verband met “nuances” kunnen we dus merken in onze taal, onze woorden. Woorden dragen een bepaalde energetische lading met zich mee wanneer ze uitgesproken worden; eenzelfde woord in een andere context bv kan een totaal andere betekenis krijgen. Een woord op zich heeft geen kracht of invloed of wat dan ook, maar de intentie waarmee we een woord lezen en nog intenser bij het uitspreken ervan, geeft een bepaalde kracht aan dat woord. Woorden vanuit gevoelens van graag zien bv. hebben een totaal andere impact dan woorden gesproken vanuit een agressief geladen emotie. Vandaar het gezegde dat woorden wapens kunnen zijn, woorden kunnen kwetsen; maar woorden kunnen ook helpen heel te worden (helen). En Heel zijn kan pas als een mens alles in - en van zichzelf aanvaardt. Een van de verschillende functies van deze talloze nuances is helpen onszelf dieper te leren kennen, want ook hier: onbekend maakt onbemind; het kan je zelfbeeld juister maken en je zelfwaarde-gevoel steviger en stabieler.

09:55 Gepost door McJaco in Psycho Filosofie | Commentaren (1) |  Print

Commentaren

'n Mooie tekst! Mijn docente zei vandaag: "Met alle perspectieven omtrent hulpverlening, is het nu aan jullie. Jullie moeten nu eerst zichzelf leren kennen." Ze heeft gelijk, wat ben je met deze perspectieven binnen hulpverlening als je jezelf niet ten gronde kent. In deze lijn liggen deze nuances ook. Ik ga ook moeten van mezelf weten waar deze liggen binnen mijn leven, of hoe ik mijn taalgebruik hanteer. Mooi, echt waar!
Liefs,
J.

Gepost door: J. | 19 oktober 2010

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.