13 augustus 2010

Zinloos geweld?

Zinloos geweld impliceert dat er ook zinvol geweld zou bestaan. Of is geweld sowieso altijd zinloos?
Even proberen op dezelfde golflengte te komen: Wat noemen we geweld? In woordenboeken van de Nederlandse taal vinden we de volgende omschrijving:
Geweld: het onrechtmatig gebruik van lichamelijke kracht of wapens; onstuimigheid; …

Zinl Gew vrgteken2.gifGeweld is een agressief geladen daad gericht naar een levend wezen. Of het is een zeer berekend, doordacht handelen, of het is een handeling tijdens een sterke emotionele opwelling. Het gaat hier dan over een opwelling die (oer-) overlevingsinstincten wakker roept. (instinctief handelen, reflexmatig handelen) Dat instincten en oerreflexen in bepaalde situaties een mens helemaal sturen en bepalen, hoort bij de natuurwetten, meer bepaald bij de echte noodgevallen die zich tijdens het leven kunnen voordoen. Maar we hebben het dan over: oer-agressie, het agressief vermogen van de mens, overlevingsmechanismen, kortom: zelfbehoud. Geweld daarentegen heeft met uitschakelen, elimineren te maken; of met pijn en letsel toebrengen aan een ander, hier kom je in de sfeer van ‘vernietiging’. Agressie en geweld zijn dus duidelijk twee verschillende dingen. In de betekenis omschrijving (zie boven) van ‘geweld’ zijn de woorden ‘onrechtmatig gebruik’ (onrechtmatig, ongeoorloofd) veel zeggend. Voor mezelf is er maar één conclusie: er bestaat niet zoiets als zinvol- of zinloos geweld; geweld is altijd zinloos, (zonder ‘zin’, onzinnig) Agressie daarentegen is een onmisbaar deel van onze natuur dat wel degelijk een functie heeft. 

23:50 Gepost door McJaco in Psycho Filosofie | Commentaren (2) |  Print

Commentaren

Schrijf dit eens in de taal van de zinloze geweldenaars bij uitstek, de islamistische arabieren, die hebben meer opvoeding nodig dan wij.
Jij zal wel weer een rode jongen zijn die maar enkel door die rode bril kijkt zo te zien.
Je hoort jou niet als jou vriendjes weer eens een moord of overval op weerloze burgers uitgevoerd hebben, niet!
Laat ze maar eens een lid van uw familie afslachten, je zal wel anders tegen het begrip zinvol, of zinloos geweld aankijken, rood mannetje.

Gepost door: mossel nog vis | 23 augustus 2010

Reageren op dit commentaar

Beste "mossel noch vis",
Het is de aller eerste keer dat ik een reactie met dit soort "lading" op deze blog vind. Ik weet niet of je enkel deze ene post gelezen hebt of meerdere teksten gepubliceerd op deze blog. In het eerste geval wil ik je uitnodigen om enkele andere posts te bekijken, dan zal het duidelijk worden dat ik, noch mijn blog, iets met "rood" te maken hebben. De rubriek "Over mij" kan misschien ook meer verduidelijken van waaruit ik schrijf. Misschien is er jou te veel onrecht aangedaan, maar hopelijk kan/durf je nog te weten dat niet iedereen in deze wereld bezig is met 'overtuigingen; streking; religie en fanatisme of extremisme'. Ik wens je alvast echte Vrede.

Gepost door: McJaco | 24 augustus 2010

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.