08 juni 2010

Woordspeling: Zachtmoedigheid

Zachtmoedigheid

Zachtmoedigheid is een bijzonder mooi woord. Het woord laat je zien dat, zachtheid, moed vergt. Het is gemakkelijk om hard te zijn voor jezelf en vooral voor de buitenwereld, maar zacht zijn voor jezelf en die buitenwereld vergt heel veel moed.

Zacht zijn wordt al gauw geassocieerd met over je heen laten lopen, geen grenzen durven of kunnen stellen, niet voor je eigen belangen op komen, ... , en de overtuiging dat anderen er misbruik van zullen maken.

Maar zachtmoedig is juist een kracht, de kracht die schuilt in het vertrouwen dat je door je zachtheid niet gekwetst kan worden, dat anderen geen misbruik van je kunnen maken. Als je weet wat goed voor je is en daar trouw aan blijft, dan sta je stevig in je schoenen. Weet ook dat je door je vertrouwen iets krachtig uitstraalt.

Zachtmoedigheid is aanvaarden dat anderen je een "loser" vinden, zonder dat jij de ander ook een "loser" vindt.

Zachtmoedigheid is de fouten van jezelf en van anderen vergeven, zonder het ontwikkelen van schuldgevoelens. Fouten maken is eigen aan iets leren; het is oefenen... het is ook de grens beleven van je mogelijkheden. Deze ene gedachte maakt reeds duidelijk dat schuldgevoelens hier totaal niet op hun plaats zijn.

De commentaren zijn gesloten.