28 december 2009

Relativeren

Relativeren

Wat is relativeren?
Relativeren is: iets in relatie brengen met een groter geheel; dat iets kan een aspect van onszelf zijn, een situatie of gebeurtenis, een levensfase... Het groter geheel kan, afhankelijk van wat er gerelativeerd wordt, verschillen. De snelste evolutie en groei, is het geheel zo groot mogelijk te zien.
Zoals het veelal aan de orde is betreffende dit soort gegevenheden van het leven, is het ook hier aangewezen een subtiele nuance in acht te nemen.
Net naast deze "dunne lijn" is de harmonie en de juistheid zoek.

Wat zijn nu die subtiele nuances? Als basiselement is de bereidheid om elke vorm van overtuiging te doorprikken en los te laten, zeer noodzakelijk.
Een heel toegankelijke "deur" hiervoor is Taal, de woorden die je spontaan gebruikt zo nu en dan eens bewust (her-)bekijken, beluisteren en 'bevoelen'.

* Een illustratie: " ja, het is nu eenmaal geven en nemen, anders blijft een relatie niet duren...".
Geven en Nemen, de nuance: Geven en Ontvangen. Het is een wereld van verschil; Ontvangen, komt overeen met Zuiver Geven, je hebt hier weer twee helften van een geheel; het ene kan niet bestaan zonder het andere. Zuiver Geven is, net als Ontvangen, een eenvoudig en tegelijk een verheven iets. Verheven omdat het onvoorwaardelijke, levend voelbaar moet zijn. Onvoorwaardelijk, zonder enige voorwaarde!, zonder in te vullen verwachtingen op te bouwen, zonder verplichtingen of  "in het krijt te staan", het is geen evidentie in onze mensenwereld...

* Een ander voorbeeld is de titel van deze tekst, Relativeren. Hoe vaak bedoelen mensen met dit woord iets in de zin van: "niet overdrijven" of "er zijn erger dingen dan dit", dus minimaliseren? Dan is verdringing, frustratie, onbegrepen voelen, ..., heel dichtbij. Uiteraard gebeurt het dat mensen 'behoefte' hebben om te dramatiseren, maar elke reactie die minimaliseert zal de dramatiek in de toekomst meestal nog versterken. (alles rationaliseren brengt iets gelijkaardig teweeg)

23:39 Gepost door McJaco in Psycho Filosofie | Commentaren (1) |  Print

Commentaren

Hallo, Een spetterend jaareinde gewenst en een gezond en gelukkig 2010!
met nog vele wijze teksten van jou....

Gepost door: Denkertje | 30 december 2009

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.