04 juni 2009

Geluk, dichterbij als dat velen meestal denken

Het Geluk is er, Nu
 
(bron onbekend, gisteren in mijn mailbox)

Velen overtuigen zichzelf er vaak van dat het leven beter zal zijn nadat: we getrouwd zullen zijn, nadat we een kind hebben en nadien, nadat er een tweede kind bijgekomen is... Later voelen we ons gefrustreerd want de kinderen zijn nog niet groot genoeg en we denken dat we beter af zullen zijn als ze groot zijn. We zijn er dan van overtuigd dat we gelukkiger zullen zijn als éénmaal deze stap voorbij is. We denken dat het leven vollediger zal zijn wanneer de dingen beter zullen gaan voor ons, voor onze partner, wanneer we een grotere wagen zullen hebben of een groter huis, wanneer we op vakantie zullen gaan, of wanneer we met pensioen zullen zijn... De waarheid is dat er geen beter moment is om gelukkig te zijn dan het huidig moment. Indien het niet nu is, wanneer zal het dan zijn ?
Het leven zal altijd gevuld zijn met te bereiken objectieven of af te maken projecten. Het is beter om dat toe te geven en om te beslissen om nu gelukkig te zijn, nu kan het! (nog). Heel lang heb ik gedacht dat mijn leven eigenlijk ging beginnen. Het echte leven! Maar er is altijd een hindernis op de weg, een op te lossen probleem, een onbeëindigd project, nog door te brengen tijd, een te  betalen schuld. En dan, dan zal het leven beginnen!
Totdat ik besefte dat deze hindernissen juist een groot deel van mijn leven zijn. Dit inzicht heeft mij helpen begrijpen dat er geen weg bestaat die naar het geluk leidt. Het geluk is de weg. Onze benadering van tijd, én het besef dat de tijd niet stilstaat is hier ook van belang. Het helpt te relativeren (in relatie brengen met ... bv. een groter geheel). Dan kan men stoppen met: stoppen met studeren, met zijn loon te verhogen, met te trouwen, met kinderen te hebben, met te wachten dat de kinderen het huis uit zijn, of gewoon met te wachten op vrijdagavond, op zondagmorgen, op de lente, de zomer, de herfst of de winter, om te beslissen dat er geen beter moment is dan nu om gelukkig te zijn.

HET GELUK IS GEEN BESTEMMING MAAR EEN WEG . . .
 ppt Collie pups    
Er is niet veel nodig om gelukkig te zijn. Het is voldoende om ieder klein moment te benaderen als een genietbaar moment uit het leven.


Aansluitend: Archief - Het Nu moment (30/06/08)

19:56 Gepost door McJaco in Psycho Filosofie | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.