30 maart 2009

Vertaling vorige tekst: the Wisdom in the hot chocolate

Een groepje afgestudeerde studenten, goed op weg met het uitbouwen van een carrière, hadden tijdens een klasrëunie een gesprek over hoe ieder zijn leven er momenteel uitzag. Ze besloten om tevens een bezoek te brengen aan die ene professor, ondertussen met pensioen, die hen elk op één of andere manier was bijgebleven. Tijdens dit bezoek ging het gesprek vooral over de hoge druk en de stress in hun werk, hun relaties, ... in hun leven.
De professor bood hen warme chocomelk aan, hij ging naar de keuken en kwam terug met tassen en mokken, allemaal verschillende van vorm en kleur. Tassen uit mooi porselein, glazen mokken, tassen die kwaliteit uitstraalde en andere die er dan weer erg goedkoop uitzagen, sommige waren nog nieuw, anderen hadden hun “glans” reeds lang verloren. De prof plaatse het dienblad met de tassen op een tafeltje en zei tegen zijn bezoekers dat ze zich naar believen mochten bedienen. Toen iedereen zijn tas chocomelk had en een zitplaatjes had gevonden zei de professor dat hij graag zijn gedachten wou verwoorden. Dit is wat hij zei:
K
ijk eens naar het dienblad, dan merk je dat alle duurzame en mooi uitziende tassen gebruikt zijn; de oude en 'lelijke' tassen staan nog allemaal op het bord. Jullie gaan ervan uit dat het gebruiken van enkel het beste van wat er te verkrijgen is, een evidentie is. Hier beginnen jullie levens-problemen, hier ligt een bron van stress. Het soort tas of mok die je gebruikt voegt niets toe aan de kwaliteit van deze chocomelk! Wat jullie echt wilde was een warme choco-drank, niet de tas, maar ieder ging wel voor de beste en de mooiste tas en al snel begon je naar de tas van anderen te kijken. Wel mijn vrienden bedenk even dit: het Leven is de warme chocomelk, je job, je geld, je aanzien in de maatschappij, dat is een tas of mok. De tas is enkel een instrument, een middel, die de inhoud van het leven omvat, en om levensenergie om te zetten in een tastbare vorm. Het soort tas bepaalt of verandert je levenskwaliteit niet. Door ons te concentreren op de vorm belemmeren we onszelf om te genieten van “de warme choco-drank” die het leven voor ons in petto heeft. Vergeet nooit: het mysterie van Leven en de levensenergie schenken ons “warme chocomelk”. Het levensmysterie kiest geen tassen; de meest gelukkige mensen zijn niet diegene die van alles het beste hebben; het zijn wel diegene die het beste maken van alles wat ze hebben.
Leef in eenvoud, wees vrijgevig met liefde, wees oprecht zorgzaam, wees vriendelijk in je woorden, en laat al de rest over aan het Mysterie van het Leven zelf.
Spiegel Hot Choco
          Vertrouwen       Vriendelijkheid       Eerlijkheid         Zorgzaam

Denk eraan: de meest rijke personen zijn niet diegenen die het meest bezitten, maar wel diegenen die het minst nodig hebben.
Geniet van je warme chocodrank ...

13:23 Gepost door McJaco in Psycho Filosofie | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.