30 november 2005

Een taal van deze tijd ?

EEN NIEUWE TAAL: Het begrijpen van de "taal", het uiterlijk gedrag, enz., kan de sleutel zijn tot echt contact. Het is bij het wezen komen. Welke taal spreekt dit wezen ? Wat ligt aan de oorsprong van een bepaald gedrag; Welk mechanisme of patroon speelt eventueel mee ? Het respecteren van de eigenheid van elk wezen is het uitgangspunt. Het in contact komen - in relatie komen – om het (wederzijds) groeiproces te voeden, en elk wezen te laten worden wie hij/zij werkelijk is, is een (levens)- doel. Het is ook de voedingsbodem om tot het onvoorwaardelijk liefhebben te komen. Het communiceren kan hierbij een groot hulpmiddel zijn, maar dan moeten we op zoek gaan naar een wezenlijke taal.

MYTHOLOGIE: het Griekse woord 'MYTHOS' betekent 'gesproken woord' - 'verhaal'. Het zijn vertellingen over het leven en handelswijzen van goden en geesten; over de scheppingstijd of over het ontstaan van het eigen volk, met de zegen van de goden. De taal van de mythologie is wezenlijk dezelfde als de taal van de sprookjes, of van onze dromen. Deze symbool- taal is de universeel- menselijke taal van het onderbewuste. Droomverklaringen, mythologische verhalen en sprookjes vormen een ideale weg, naast die van de kunst, om de nog onbewuste angsten en verwachtingen van mensen en culturen te achterhalen. Wie deze taal mist, mist de weg naar het wezenlijke, het wonder in de mens en zijn beleving van het geheel. De taal van het Gevoel, van het Wezenlijke, van de Heelheid, is universeel en raakt het 'eeuwige' in de mens.

Een WOORDELOZE TAAL: De nieuwe taal heeft ook een woordeloze dimensie. Het begrip lichaams-taal klinkt tegenwoordig niet meer vreemd, maar 'woordeloze' taal omvat meer. Heel ons gedrag (met inbegrip van patronen, mechanismen, trauma's, enz.) maar ook onze uitstraling zijn van belang in contact en communicatie. Degene die deze taal wil verstaan kan een ongelofelijke steun of rustpunt voor anderen en voor zichzelf zijn.

Enkele illustraties:
Afzetten tegen = drang naar autonomie en uniciteit.
Koppigheid = de kracht van het 'volhouden'.
Opscheppen = nood aan bevestiging; verbergen van onzekerheid.

Wil je meer weten, reageer of zend een mail.

De commentaren zijn gesloten.